GRONINGEN - VEENDAM | TELEFOON: 050 - 526 84 47

implantaat - klikgebit

IMPLANTATEN VOOR EEN MUURVASTE GEBITSPROTHESE

MODERNE TECHNIEKEN VOOR EEN MUURVASTE PROTHESE OP IMPLANTATEN

In Nederland dragen zo’n drie miljoen mensen een kunstgebit. Ruim de helft van deze groep heeft in meer of mindere mate problemen met hun gebitsprothese. En dat is niet nodig. Want dankzij moderne technieken kunnen ook mensen met een kunstgebit ge­woon lachen en eten. Bijvoorbeeld door te kiezen voor een muurvast zittende prothese op implantaten.Als de natuurlijke tanden en kiezen niet meer te behouden zijn, was tot voor kort het losse kunstgebit de enige oplossing. Maar sommige mensen ondervinden daarbij hinder met eten en spreken. Sinds enige tijd is het ook mogelijk om op relatief eenvoudige wijze implantaten aan te brengen waarmee het gebit simpelweg wordt “vastgeklikt”. Op dit gebied heeft zich een ware revolutie voltrokken. Vroeger was het plaatsen van implantaten een forse ingreep, maar vandaag de dag is het plaatsen van een implantaat een patiëntvriendelijke behandeling. Na een periode van zes tot twaalf weken is het mogelijk het gebit op de implantaten te gebruiken. Tot deze tijd kunt u het oude gebit gewoon blijven dragen en de tandprotheticus zorgt voor tussentijdse aanpassing van het kunstgebit.

WAT IS EEN IMPLANTAAT?

Een implantaat is een kunstwortel in de vorm van een titanium schroefje wat in de kaak wordt geplaatst op de plaats van de verdwenen tanden of kiezen. Het is niet nodig om de gehele kaak van implantaten te voorzien, vaak zijn twee of vier kunst­wortels voldoende om het kunstgebit te bevestigen. In de meeste gevallen wordt een implantaatsysteem toegepast voor de onderkaak. Implantaten of kunstwortels voor een bovenkaak komen minder vaak voor.

SAMENWERKING MET DE IMPLANTOLOOG

Een implantaat wordt meestal geplaatst als er problemen zijn met een gewoon kunstgebit. Maar niet iedereen komt ervoor in aanmerking. De tandprotheticus advi­seert of een kunstgebit op implantaten een goed alternatief kan zijn. De tandprotheticus werkt nauw samen met de implantoloog om te beoordelen of het plaatsen van implantaten mogelijk is. Na het implanteren door de implantoloog wordt de patiënt terugverwezen naar de tandprotheticus. Deze maakt het kunstgebit dat perfect aansluit op de kunst­wortels. Kort gezegd zijn er dus twee specialisten waarmee de patiënt te maken krijgt: de implantoloog als het gaat om het aanbrengen van de kunstwortels en de tandprotheticus voor het aanmeten en vervaardigen van het kunstgebit.

LOSLATEND KUNSTGEBIT? BLIJF NIET TOBBEN!

Dat komt vaak door een slecht passende of niet goed onderhouden gebitsprothese. Omdat gedurende het dragen van de prothese de kaken slinken, ondervinden mensen problemen met het goed functioneren van de gebitsprothese. Gelukkig is er nu de mogelijkheid om met behulp van implantaten het kunstgebit goed vast te zetten. Tobben met een loszittend kunstgebit is definitief verleden tijd. Hoewel ik zelf geen kunstgebit heb, dragen veel van mijn patiënten wel een prothese. Van hen weet ik dat een loszittend kunstgebit erg vervelend is. Het is pijnlijk en veroorzaakt problemen met eten, praten en lachen. En dat hoeft toch niet nodig te zijn, zeker niet met de “implantaat” techniek van vandaag-de-dag.